Bröderna Bielski av Peter Duffy

Bröderna Bielski av Peter Duffy

PeterDuffy

Den här boken handlar om något så ovanligt som judiska partisaner under 2:a världskriget. Boken är skriven av Peter Duffy och utgiven på Svenska Förlaget, år 2004.

Det här är en intressant berättelse, betydligt bättre än den filmade versionen av någon annan författare, filmen heter “Motstånd” (länk) eller på engelska”Defiance” (länk).

Den här boken bygger på verkliga händelser under kriget i det som numera heter Vitryssland, men på den tiden var en del av Sovjetunionen.

Det är tre bröder som står i centrum för skildringen och deras namn är Tuvia Bielski (1906 – 1987) (länk), Asael Bielski (1908 – 1945) (länk) och Zus Bielski (1912 – 1995) (länk). De här bröderna, föräldrar och syskon bodde i en liten by som hette Stankevitjy med närmaste stad, Navahrudak (länk).

Roser 2 (Chip)

Tuvia Bielski

Asael_Bielski

Asael Bielski

Roser 2 (Chip)

Alexander Zeisal “Zus” Bielski

När tyskarna inledde “Operation Barbarossa” (länk), 22 juni 1941, så dröjde det inte många veckor innan de nådde Bielski familjens bosättningar och man började tämligen omedelbart med sitt förföljande av judar och upprättade getton, sedan var inte steget långt till massavrättningar av judar och andra misshagliga element som inte passade in i den nazistiska rasideologin.

Bröderna förstod tidigt att de skulle bli tvungna att fly ut i de vidsträckta skogarna som omgav platserna de bodde på. Tuvia och hans bröder intog ledarrollerna och förde resterna av sina familjer och andra judar och flydde djupt in i skogarna, där de tog emot flyende judar, som man fann i skogarna. Där upprättade man hela samhällen och trots att man utsattes för anfall från tyskar och deras medlöpare, som i vissa fall även var familjen Bielskis grannar och tidigare vänner.

De byggde upp samhällen i skogen och man var som mest cirka 1200 personer (många barn och äldre) i dessa nya byar. Där inrättade man sjukstuga, byggnader för hantverk (skomakare, vapensmeder, snickare mm.). Man fick flera gånger överge bosättningarna och fly in i ödemarken och i sumpmarker bland annat när en av de värsta krigsförbrytarna, Oskar Dirlewanger (länk) sattes in mot de judiska partisanerna. Trots detta så genomförde man sabotage mot transporter på vägar och järnvägar, ibland tillsammans med kommunistiska partisaner.

Bielski_partisans

Bielski partisaner

Oskar_Dirlewanger

Oskar Dirlewanger

Det är denna fruktansvärde karikatyr av människa, som sägs ligga till grund för en av personerna i Elem Klimovs mästerverk, “Gå och se” (länk), på engelska “Come and See” och på ryska “Idi i smotri”.

Bielskis partisaner överlevde hans anfall och de överlevde även samarbetet med de kommunistiska partisanerna, som de med tiden var tvungna att samarbeta med för att få del av mat och vapenleveranser. Det var inte lätt att ha med kommunisterna att göra och att underordna sig Stalins hantlangare, man hade ju haft att göra med kommunisterna redan vid den sovjetiska invasionen som gjordes i samförstånd med Tyskland på den tiden man var vänner i september 1939.

När kriget var slut så lyckades alla bröder tillsammans med resterna av familjen Bielski ta sig till USA och Israel, med undantag av Asael. Han stupade i slutskedet av kriget utanför Königsberg (Kaliningrad) (länk).

Den här boken rekommenderar jag till alla som undrar hur det var att vara jude och förtryckt, inte bara av en politisk inriktning, utan två.