Nebraska

Nebraska

nebraska-movie

Det är inte ofta som man tittar på en svart-vit film nu för tiden. Det här var den första på säkert ett år för mig. Filmen rekommenderas å det starkaste. Det är en enkel “road-movie” där fadern Woody Grant och sonen David Grant ger sig ut på en bilresa från Billings, Montana till Lincoln i Nebraska. Den lite virrige fadern har gett sig den på att han i Lincoln skall kvittera ut en miljon dollar som han tror sig ha vunnit. På vägen dit blir det en del stopp för att hälsa på vänner och släkt och där en del visar upp en ful sida när de får reda på att Woody har vunnit en miljon. Bra skådespeleri över hela linjen , särskilt Woody som spelas av Bruce Dern och hans fru Kate Grant spelad av June Squibb. Woodys fru Kate är “ett hår av hin”, något av det värsta rivjärn man kan se på duken. Hon har nog ett hjärta, en bra bit in i kroppen någonstans. Just att filmen är svart-vit gör att allt blir tydligare, mer utmejslat, inga störande vackra landskapsbilder utan människor och ljud i centrum. Slutet på filmen har en mycket älskvärd och överraskande “knorr”. Jag ger filmen 7 pilsner.