Martin och Lewis

Martin och Lewis

Martin_and_Lewis

Martin är ju förstås Dean Martin och Lewis är ju då Jerry Lewis eller Dino Crocetti (länk) och Joseph Levitch (länk), som de hette innan de blev artister.

Den här filmen visar deras karriärer när de var soloartister, hur de träffades och började ett framgångsrikt samarbete och filmen avslutas med hur samarbetet blev svårare och svårare och hur man då bröt upp och återgick till fortsatta framgångar, men här åter som artister på egen hand.

Jag tycker om filmen, dels de porträtt som skådespelarnaåterger. Dean Martin spelas av Jeremy Northam (länk) och Sean Hayes (länk) agerar som Jerry Lewis på ett så bra sätt så att man då och då glömmer bort att det är film och dessutom så är skådisarna duktiga på sång och den humor som originalen hade. Det var en tuff tid innan de upptäckte att kompletterade varandra väl och hur de började fira succéer på allt större krogar och nöjesetablissemang.  Det här hände under andra halvan av fyrtiotalet. När de gjort sig ett namn såvar steget till filmen inte långt och de gjorde tio filmer tillsammans och bröt uppifrån varandra 1956.

Porträtten av Dean Martin som en ytlig, omogen Casanova är troligen ganska träffsäker, hursomhelst så är den trovärdig och det är likadant med Jerry Lewis som lyfts fram som en faders fixerad, osäker person. 

Det här är en rolig film utan att för den skull bli ytlig, man kan slösa bort tiden på mycket annat av mindre värde än att titta på den här filmen. Jag ger filmen sex av tio möjliga pilsner, alltså ingen pilsner film, hö hö!