Kapyong

Kapyong

kapyong

Dokumentären handlar om kinesernas sista offensiv i en dalgång som heter Kapyong (länk) den 22 – 25 april 1951. Platsen är belägen nära vapenstilleståndslinjen på 38: breddgraden.

Filmen är baserad på dokumentärt material och på nyinspelat material. Deltagande enheter som skall stoppa angripande kineser är FN-förband från Australien, Kanada och en artillerigruppering från Nya Zeeland. I tre dygn håller FN-trupperna kineserna stången med 47 döda och över 1000 döda soldater på motståndarsidan.

Dokumentären är hyfsat intressant då man har klippt in intervjuer med överlevare från båda sidorna. Vad är lärdomen från dessa upplevelser? Jo att man skall undvika krig, som ju är förlängningen av politiken fast med andra medel, som Clausewitz (länk) skrev för mycket länge sedan. Dokumentären får 5 stycken pilsner.