Elementarpartiklarna

Elementarpartiklarna

Elementarteilchen

Skall ni bara se 100 filmer under er levnad så bör denna film finnas med på listan. Ett bra manus är en förutsättning för en bra film.

Den här filmen har en stark berättelse. Det äMichel Houellebecq (länk), som är upphovsmannen. Hatten av för honom! Den handlar om två halvbröderna Michael och Bruno och deras erfarenheter av uppväxten med en egoistisk mamma, som är hippie och som aldrig blir vuxen. För Bruno är sexualiteten viktig och han har svårt med gränser särskilt som han är lärare och när han träffar Christiane så får han en soulmate, samtidigt som hans mentala hälsa försämras. Brodern Michael blir forskare och hans möte med kärleken är på sätt och vis lika komplicerat som hans brors, men på ett annat sätt. Det blir en uppgörelse mellan å ena sidan mamman och på andra sidan bröderna.

Slutet är mycket starkt med en blandning av djupaste sorg och stor glädje. Hur denna blandning är möjlig har en mycket naturlig förklaring och förklaras för den som ser filmen. Jag ger filmen sju pilsner, tysk pilsner!